Karaman 1 Şubesi

UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK BAŞVURU SÜRECİNDE MERAK EDİLENLER

GENEL BİLGİLENDİRME

  • Uzman/Başöğretmenlik eğitim başvuruları 1-10 Haziran arası yapılacak.
  • 03/10/2022 tarihi itibariyle 10 yılını dolduran öğretmenler eğitime başvurabileceklerdir. Asker öğretmenlik,doğum izinleri(ücretli izin) ve yıllık izinler bu siüreye dahil edilecek.(Eğitim 180 saat olacak, her ders 20-25 dk ve ÖBA üzerinden esnek zamanlı izlenebilecek.)
  • Eğitimler 18 Temmuz’da başlayıp 3 Eylül’e kadar kadar sürecek.
  • Eğitimler ÖBA platformu üzerinden uzaktan gerçek leştirilecek .
  • ÖBA  eğitim  videosunun %100’ü  izlenmek  zorunda .
  • Ders notları pdf olarak da verilecek.
  • Belgeler 07 Temmuz  03 Ekim arasında mebbis sistemine öğretmen tarafından yüklenecek .
  • Sınav başvuruları  26 Eylül -3 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacak. (Yüksek Lisans/Doktora yapanlar muafiyet başvurusunu aynı tarihte yaparak sınava girmeyecekler. Tezli-Tezsiz ayırımı olmayacak)
  • Ya zılı sınav 19 Kasım 2022’de yapılacak .
  • Başöğretmenlik sınavı için uzman öğretmenlikte en az 1O yıl çalışmış olma ve 240 saat eğitim almış olma şartı aranacak.
  • Öğretmen yüksek lisans ve doktora yapmış olsa bile uzman ve başöğretmenlik eğitimini alacak.
  • Daha önce özel okulda çalışanların süreleri 10 yıllık hesaba dahil edilecek ücretli öğretmenl ikte geçen süreler dahil edilmeyecek.
  • Yazılı sınavda  70 puan ve yukarı alanlar başarılı sayılacak.
  • Başarılı olanlar ek derece ve tazminat almaya hak kazanacak.
  • Uzman öğretmen  unvanı için başvuruda  bulunacakların  Ek-2 Uzman Ogretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmaları  Tablosunda, başöğretmen unvanı için başvuruda  bulunacakların ise Ek-3 Başöğretmenlik Mesleki  Gelişim çalışmalarıTablosunda yer alan çalışma alanlarından  en az ikisinden birer çalışma yapmaları  gerekecek. (MEBBİS  BİLGİLERİNDE İSTENEN EVRAKLARDAN BAZILARI VARSA  BAKANLIĞIN YAPACAĞI BİR ÇALIŞMAYLA BU BELGELER BAŞVURU EKRANINDA BÜYÜK BİR İHTİMALLE HAZIR GELECEK.DOLAYISIYLA ŞİMDİDEN EVRAK TELAŞINA GİRMEYE GEREK YOK)
  • En erken 15 Ocakta tazminat alınacak.

 

SORU-CEVAP

Soru: Uzman öğretmen  unvanı için başvuruda  bulunacakların  Ek-2 Uzman Ögretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmaları  Tablosunda yer alan “İlgili mevzuatına göre oluşturulmuş kurul ve komisyonlarda görev almış olmak”  ifadesindeki kurul ve komisyonlar nelerdir ve nasıl belgelendirilir?

Cevap: Bu kurul ve komisyonlar; Eser inceleme komisyonu, Disiplin Kurulu, İş Sağlığı Güvenliği, İlk Yardım, Risk Değerlendirme, Rehberlik Hizmetleri Yürütme Kurulu, Kütüphane Komisyonu,Bep Geliştirme Komisyonu gibi öğretmenin daimi üyesi olmadığı kurul ve komisyonların tamamı. Bu görevlerin belgelendirilmesinde öğretmenler kurulu karar örneği veya okul idaresinin, öğretmenin o komisyonda/kurulda görev yaptığına dair yazısı yeterli olacaktır.

Soru: Eğitim- Öğretim ve Rehberlik Çalışmaları başlığında yer alan gezi, öğrenci kulübü,  yarışmalar, topluma hizmet çalışmaları nasıl belgelendirilecek?

Cevap: Gezi için  gezi planı veya gezi onayı

Öğrenci kulübü için öğretmenler kurulu karar defteri örneği

Yarışmalar için okul görevlendirme yazısı

Topluma hizmet çalışmaları için faliyet görevlendirme yazısı veya faaliyetin gerçekleştirildiğine dair okul idaresinin yazısı.

 Soru: Vekaleten yapılan yöneticilik, Yönetime Katılma Çalışmaları başlığında yer alan yöneticilik yapmış olma kriterini sağlar mı ?

Cevap : Evet, Vekaleten, asaleten, müdür yetkili, kurucu müdür olarak bir gün bile görev yapılmış olması bu kriteri sağlar.

Soru : 2020 yılında A okulunda dergi editörlüğü yapmıştım. Belgelendirmesi nasıl olacak?

Cevap : Okul müdürlüğü tarafından sizin dergi editörlüğü yaptığınızı belirtir idari görüş yazısı yeterli olacaktır.

 

Soru: Araştırma ve Geliştirme Başlığı altında “Sanat, Spor veya mesleki alanda yeni bir yetenek ya da beceri kazandığını gösterir belge/sertifika/lisans ibaresinde hizmetiçi eğitim sertifikalarımız geçerli olacak mı?

Cevap: Evet, sanat, spor veya mesleğiniz ile ilgili hizmetiçi eğitim belgeleri geçerli olacaktır. (Ayrıca antrönörlük belgesi, yabancı dil kurs belgesi, satranç kursu belgesi, mebbis hizmetiçi eğitim sertifikaları, ikinci bir lisans diploması v.b.)

Soru: E-Twinning çalışması yaptım. Ulusal veya uluslararası düzeyde yürütülen çalışmlarda görev yapmış olur muyum?

                Cevap: Evet, e-twinning, AB Erasmus projeleri, TÜBİTAK, Sıfır Atık, KOP, MEVKA projeleri

                             v.b çalışamalarda bulunmuş olmanız bu kriteri sağladığınız anlamına gelecektir