Karaman 1 Şubesi

Engelliler Haftası

 

Engelliler Haftası
Karaman Memur-Sen Engelliler Komisyon Başkanı Hüseyin AŞIRAN, 10 - 16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftsaı olduğundan dolayı bir basın açıklaması yaptı.
AŞIRAN şunları kaydetti:
''10-16 Mayıs tarihleri arası Engelliler Haftasıdır. Bu hafta boyunca Engellilerin sorunları tartışılır. Kimi insanlar doğuştan kimi insanlar ise sonradan herhangi bir kaza sonucunda engelli olabilmektedir.
Engellilerin çevrelerinde saygı ve değer görmeleri gerekir. Onlara acınarak, hayıflanarak bakılması ve hizmet edilmesini istemezler. Normal herkes gibi algılanmak isterler. Onlarla empati kurarak hayattaki önceliklerin onlara verilmesi ve hayatlarını kolaylaştıracak işlevlerin yerine getirilmesi önemlidir.
Şehir hayatında yer alabilmeleri için sosyal ve kamusal alanların bu duruma göre düzenlenmesi gerekir. Maddi imkânları zayıf engellilerin tedavi ve diğer giderlerinin yardımı sağlanmalıdır. Özellikle devletin karşılamadığı araç-gereçlerin karşılanması ve tedarik edilmesi noktasında gereken hassasiyet gösterilmelidir. Engellilerin sorunlarına sahip çıkarak onların toplumsal, ekonomik ve kültürel hayatta yer almaları için açılımlara ihtiyaç bulunmaktadır.
Engelli vatandaşların varlığı bir yük ve eziyet değildir. Bir insan olarak herkes gibi değere ve öneme haizdir. Onların psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve sosyal ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Onların sayısal varlıklarının az olması bu hizmet ve tedbirlerin alınmaması anlamına gelemez. Yukarıda bahsettiğimiz olayda olduğu gibi bir insanı tazir, sitem ve hakarette bulunmaya kimsenin hakkı yoktur. Onların varlığı ve korunması tüm toplum kesimlerinin görevidir.
Engellilerin sıkıntılarının ve gereksinimlerinin neler olduğunu bilmek; onların yetenekleri doğrultusunda yapabilecekleri işler olduğunu anlayışını hâkim kılmak, güçsüzlerin yardıma muhtaç olduğu bilincini kazandırmak amacıyla her yıl okullarda 10–16 Mayıs tarihleri arasında “Engelliler Haftası“ düzenlenir. Engelliye acımak, ona yardım etmek suç değil; ama toplumların onları bünyesinden ayırması, kenara itmesi suçtur.''